С 8 магазина във Варна, инвестициите на веригата до момента в

...
С 8 магазина във Варна, инвестициите на веригата до момента в
Коментари Харесай

25 млн. лв. е приносът на Лидл България към икономиката на община Варна за 2022 г.

С 8 магазина във Варна, вложенията на веригата до момента в морската община надвишават 123 млн. лева

25 млн. лева е резултатът от комерсиалната активност на Лидл България в община Варна през 2022 година Това демонстрира разбор, направен от Института за пазарна стопанска система (ИПИ), който включва шестте най-големи общини в страната. 

В морската община работят общо осем обекта на веригата. Още от включването си на българския пазар през 2010 година компанията открива първия си обект във Варна и през идната година – още два. Останалите пет обекта във Варна са открити в интервала 2015-2020 година, от които един през 2019 година в курортното населено място " Св. св. Константин и Елена “. Инвестициите за построяването и обновяването общо на осемте обекта на Lidl във Варна надвишават 123 млн. лева

Преки и непреки резултати към стопанската система на Варна

Съвкупният принос на компанията към стопанската система на общината се образува посредством директните и непреките резултати от нейната активност. Според методологията на ИПИ директните резултати се реализират както посредством заплащанията към производители и снабдители на артикули от региона, така и посредством вложенията, разноските за личен състав и тези за външни услуги по настоящата прехрана на мрежата от търговски обекти. За Варна цената на директните резултати от активността на Лидл България за 2022 година възлиза на 15 млн. лева

В допълнение, активността на производителите и доставчиците, обслужващи Лидл България, усилва търсенето на артикули, материали, услуги и труд в района, като по този метод мултиплицира първичния директен резултат. Потреблението на семействата на наетите в компанията, също дава следващо вторично влияние. Общите спомагателни (вторични) резултати от активността на Лидл България в град Варна и региона доближават близо 10 млн. лева за 2022 година.

Така съвкупният принос към стопанска система на Варна от активността на Lidl общината единствено за 2022 година е общо 25 млн. лева

Принос посредством инвестиции 

Средно в построяването на един обект в общината компанията влага 15,4 млн. лв.. Само за последните две години – 2021 и 2022 година - за възобновяване и рационализация на обектите си във Варна Лидл България е вложила съвсем 3 млн. лв..

Принос като работодател 

През 2022 година средногодишният брой на заетите в Лидл в града е 249 души, а към декември 2022 година те доближават 276 души. Спрямо 2021 година това е покачване с 21%. За съпоставяне, наетите в страната понижават с 2% през 2022 година, а тези единствено в бранша на търговията – с 1%. Това демонстрира, че Лидл България продължава да основава спомагателни работни места в при свиваща се претовареност на районния пазар на труда и изключително – в бранша на търговията.

През 2022 година междинната брутна заплата на работещите в Лидл България във Варна е с 56% по-висока от тази в бранша на търговията в страната, и с 86% от тази в общината.

Принос през закупуване на локални артикули и услуги

Икономическото въздействието на Лидл България във Варна включва и търсенето на артикули, които компанията поръчва на производители и снабдители от региона. През 2022 година локални компании доставят на Lidl (както за вътрешния пазар, по този начин и за обектите на веригата в цяла Европа) артикули за близо 5 млн. лв.. Най-висока е цената на доставките на перилни и почистващи препарати.

Едни от най-големите производители и снабдители на козметика за Lidl също са от област Варна. Останалите сътрудници на веригата от региона включват доставките на виновност, млечни артикули, мед.

Принос като данъкоплатец 

Лидл България играе все по-важна роля като резистентен и важен поданик в общините, в които прави своята активност. Приносът в бюджета на община Варна за 2022 година е близо 370 хиляди лева или 0,2% от личния доход на общината. Откриването на всеки нов обект на веригата усилва тези индикатори.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР